Blog > Čtyři kroky, aby investiční byt…

Čtyři kroky, aby investiční byt zaručeně vynášel

Ceny bytů i přes lehkou stagnaci nadále rostou, což pro investora hledajícího pravidelný příjem není vítanou pomocí. Růst cen nemovitostí může nepříznivě ovlivnit budoucí výnos z investičního bytu. Prostor pro rychlé zhodnocení mizí a klíčem k úspěchu je pečlivý výběr bytu a jeho následné správné pronajmutí. Tady jsou naše zkušenosti z více než 5 000 podepsaných nájemních smluv.

Komu byt pronajmu?

Než vyberete nemovitost ke koupi, položte si tuto zásadní otázku. Správně vybraný nájemník je totiž polovinou úspěchu. Jak o nájemnících přemýšlet ukazujeme na příkladu:

RODINY S DĚTMI

Jsou nejstabilnější skupinou nájemníků. Potřebují snadnou dopravní dostupnost a ideálně v docházkové vzdálenosti školu, školku, dětské hřiště, MHD a obchod s potravinami. Dispozičně hledají byty podle počtu dětí minimálně 3+kk a větší.

Kromě rodin mohou být zajímavou skupinou také singles či mladé páry rozjíždějící kariéru, kteří preferují bydlení blízko centra města, dobrých restaurací a posiloven. Možná v nájmu nesetrvají tak dlouho, ale protože tráví hodně času „venku“, byt zůstane déle ve skvělé kondici.

1. Dispozice je queen, lokalita king

Rodinu s dětmi bude určitě zajímat chytře koncipované 3+kk, ideálně na okraji měst v hezké čtvrti. Mladé páry zase ocení spíše 1+kk a 2+kk blíže k centru, navíc se vám jako investorovi bude takový byt v budoucnu mnohem lépe prodávat.

Byt v žádané lokalitě s dobrou dostupností je zárukou vysokého počtu zájemců. Tím vzniká prostor pro vyjednávání o výši nájmu a investorovi se rozšiřují možnosti při výběru skutečně spolehlivého nájemníka.

Věděli jste, že s pronájmem na vlastní pěst se obvykle pojí až 80 hodin práce každý rok? Služba Garantovaný nájem negarantuje jen příjem z vaší nemovitosti, staráme se i o veškerou administrativu spojenou s pronájmem a pečujeme o podnájemníky vašeho bytu. Vy tím získáváte klidné spaní a jeden volný prodloužený víkend ročně.

2. Cena odpovídá výnosu

Nezáleží na ceně nemovitosti, ale především na tom, kolik peněz dostanete zpět z každého investovaného milionu. Chytrý investor přemýšlí o výnosech v procentech. A nejlepší výnos je samozřejmě ten nejvyšší, počítejte však, že by se měl roční hrubý výnos z nájmu pohybovat okolo 4 %.

Nenechte se zlákat vidinou šponování nájmů do astronomických výšin. I když je nájemního bydlení v mnoha městech nedostatek a možná by se našel zájemce, který by vám na přestřelenou cenu nejspíš kývl, jde z našich zkušeností vždy o krátkodobé a potenciálně riskantní vítězství.

Informace o průměrných cenách nájmů jsou veřejně dostupné, takže vyšší nájemné musí vždy doprovázet vyšší kvalita bydlení, lepší lokalita nebo větší podlahová plocha. Neexistuje důvod, aby s vámi slušný nájemník výrazně nevýhodnou smlouvu podepisoval. Vztah mezi majitelem a nájemníkem musí být vždy v rovnováze, aby dlouhodobě fungoval.

Férovou výši vám rádi spočítáme v naší kalkulačce nájemného.

3. Nízké náklady a fixní poplatky

U poplatků funguje jednoduchá matematika. Čím nižší jsou náklady na bydlení v investičním bytě, tím vyšší můžete požadovat nájem. Hledejte byty s nízkým fondem oprav, poplatkem za správu či jiné fixní pojištění, protože u těch máte možnost dosáhnout vyššího hrubého výnosu.

4. Perfektní technický stav

Pokud je investiční byt nový, nebo po kompletní rekonstrukci, vyhnete se dodatečným nákladům, které výnos z nájmu mohou krátkodobě značně snížit. Dbejte také na to, aby vybavení bytu bylo nadčasové a pokud možno odolné, takže nebudete muset měnit podlahy co pět let.

Na vlastní pěst, nebo bez starostí? 

Existují dvě skupiny investorů. Jedna si chce investiční byt pronajmout na vlastní pěst, má s tím zkušenosti, zájemce si hledají sami a nevadí jim být na příjmu, pokud nájemníci něco potřebují. Těm rádi pomůžeme s výběrem investiční nemovitosti, aby měli co nejméně práce při co nejvyšším příjmu.

Druhá skupina v nemovitosti vidí zajímavou příležitost, ale nemá s pronájmem mnoho zkušeností nebo nemá čas řešit prasklou žárovku v některém z často mnoha investičních bytů. Těm nabízíme kompletní správu jejich investice, kdy se služba Garantovaný nájem stane nájemníkem bytu, se železnou pravidelností majiteli posílá nájemné a stará se o to, aby nemovitost i po letech byla ve špičkovém stavu.

Pojďme váš investiční plán v klidu probrat. Žádný vlezlý obchodník vás akčními nabídkami obtěžovat nebude, připravte se na přátelský rozhovor doplněný naší nejupřímnější radou.

Máte zájem o konzultaci s profíkem Garantovaného nájmu?

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.
Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.
Kontaktujte nás

Další články

Zadejte e-mail a přihlašte se k newsletteru:

*Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.

[forminator_form id="1180"]

Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz