Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Majitelé bytů a nájemníci. Jak na férové vztahy radíme na webináři. Když nájemník neplatí, majitel bytu už prohrál

Všichni majitelé nemovitostí určených k pronájmu ten strach znají – co když nájemník přestane platit včas nebo úplně? Dát ho k soudu? Tak s tím opatrně. Nájemník je jenom člověk, jeho život doprovází vzestupy a pády, ale majitel by neměl spoléhat na soud jako na poslední záchranu. Kdo pronajímá nemovitost, musí mít pečlivě připravené scénáře na všechny možné problémy. Tématu neplatičů jsme se věnovali v nejnovějším webináři služby GarantovanýNájem.cz.

Jak řešit problém s neplatičem co nejefektivněji a s nejmenšími komplikacemi? Odpověď na tuto otázku najdete v článku Jak se vypořádat s neplatiči, kde jsme sepsali všechny praktické rady a tipy.

Za zamyšlení ale stojí i strategický postoj, který majitel nemovitosti k neplatičům zaujímá. A právě na ten jsme se zaměřili ve webináři věnovaném pronájmu bez rizik, který si můžete pustit online.

Nejlepší obrana je prevence

Mávnout nad problémem rukou s tím, že přinejhorším dáte nájemníka k soudu, v žádném případě nedoporučujeme. Česká legislativa poskytuje nájemníkům velmi silnou ochranu a pravděpodobnost, že majitel nezaplacené nájemné rychle vysoudí se mnohokrát ukázala být nebezpečně mylnou iluzí.

Ani pro nájemníka problém s placením nájemného neznamená kdovíjakou výhru. Vleklý soudní spor, který do jeho života vnese nejistotu a strach z budoucnosti, se velmi negativně podepíše na rodinné pohodě každého. A protože 20 % nájemníků v Česku má zkušenost s exekucemi, nejde o vyloženě vzácné riziko.

Prodlužování trápení při neschopnosti platit nájemné je tak prohrou pro všechny. 

Férové vztahy mezi majiteli a nájemníky

Pronájem nemovitosti je oblast, která přímo ovlivňuje lidské životy. V Česku v nájmu žijí téměř 3 miliony lidí a toto číslo podle všeho poroste. Tam, kde chce majitel chránit svůj majetek a příjmy z investice, vyžaduje nájemník právo na klidný život, soukromí a důstojné bydlení za přiměřenou cenu. Tyto vztahy jsou natolik komplexní a někdy protichůdné, že hledání rovnováhy není reálně možné silou ani konfliktem.

Dlouhodobě funkční vztahy mezi majiteli a nájemníky vždy stojí na:

  • férovém přístupu a důvěře
  • jasné, rychlé a otevřené komunikaci
  • oboustranně vyvážené transparentní smlouvě

Tisíce nájemních  smluv, roky zkušeností

Přes službu GarantovanýNájem.cz jsme uzavřeli na 5 000 smluv s majiteli a podnájemníky. Všem nabízíme to stejné – svěřte nám byt do správy, my se postaráme, abyste měli peníze včas na účtu a vaše nemovitosti i po letech byla ve výborném stavu. To vše bez starostí s neplatiči a bez rizika výpadku příjmů.

Náš systém jsme v průběhu let vylepšovali tak, aby k problémům s neplacením v ideálním případě vůbec nedošlo. Všechny konflikty řešíme ještě předtím, než dojde k napáchání zásadních škod.

V trojúhelníku Majitel–GarantovanýNájem.cz–Podnájemník jednotlivé vrcholy vyhrávají jen tehdy, když jsou všichni spokojení a spolupráce šlape.

Co garantujeme majitelům nemovitostí?

  • 100% jistotu příjmu
    • Propočítáváme férovou výši nájmu pro danou lokalitu a dispozici
    • Uzavíráme smlouvu, ve které garantujeme nájemné ve 100% smluvené výši bez ohledu na obsazenost bytu nebo včasné placení podnájemníkem
    • Přebíráme všechny starosti a na majitele nepřenášíme žádná rizika

Co garantujeme podnájemníkům?

  • Kvalitní domov
    • Uklizený a čerstvě vymalovaný byt, kde vše funguje a je připravené pro život
    • Rychlou komunikaci ohledně všeho, co potřebují – různá potvrzení, vyúčtování služeb a energií, pojistné události, havárie atd.
    • Bezodkladné zajištění všech drobných oprav dle nařízení vlády č. 308 sb.

Jak dosahujeme minimálních problémů s neplatiči?

  • Prověřujeme podnájemníky
      • Děláme výpisy z rejstříku trestů i výpis z rejstříku insolvencí
      • Ptáme se, kde pracují
      • Hodnotíme sdílnost a upřímnost odpovědí
      • Vybíráme ty nejspolehlivější podle ekonomických, etických i psychologických hledisek
  • Jsme pečliví
    • Ve smlouvě vyžadujeme po podnájemnících jistotu ve výši 1–2 měsíčních nájmů (v případě mazlíčků nebo cizinců přiměřeně zvýšenou)
    • Byt fyzicky kontrolujeme po 3 měsících a potom každý rok, abychom viděli, že byt není poškozený, nebydlí v něm více osob, než je domluveno, atd.
    • Opoždění v platbách nájemného řešíme ihned – podnájemníka kontaktujeme den po splatnosti a žádáme nápravu (telefonicky, e-mailem)
    • Pokud podnájemník nereaguje do 3 dní a dlužnou částku nedoplatí, zahajujeme ukončení podnájmu a vystěhování

Majitel je jen člověk

Narazili jsme na celou řadu případů, kdy se majitelé nemovitostí při jejich pronájmu na vlastní pěst nehezky spálili. Naše klientka z Blanska až po 3 měsících zjistila, že jí nechodí nájemné, protože bankovní účet nekontrolovala. Jiný klient nám do správy chtěl předat byt, ve kterém mu nájemník dlužil už 6 měsíčních nájmů. A slyšeli jsme i všechny možné historky o rušení nočního klidu, nepořádku v bytě, dvanácti kočkách a dalších nešvarech. 

Jak je to možné? I majitelé jsou jen lidi a problémy z různých důvodů nemají sílu nebo motivaci řešit, doufají, že se všechno samo spraví. A často neberou čas jako investiční riziko, přitom pronájem nemovitosti zabere až 80 hodin ročně. Takže jsou pak nemile překvapení, když nájem nejde jako po drátkách a vyžaduje se od nich aktivní zásah.

_____

PŘEČTĚTE SI: Nájem není bezpracná renta. Proč brát čas jako investiční riziko?

_____

Za nás je to jednoduché. Neetika plodí neetiku. Pokud člověk porušuje jednu část dohody, bude nejspíš porušovat i jinou. A my jako každý pečlivý správce nemovitosti už při prvním náznaku prověřujeme, zda je vše ostatní v pořádku. Zcela v souladu se smlouvou využíváme všech práv, abychom jasně komunikovali, že jakékoliv porušování netolerujeme.

Může to znít nekompromisně, ale jako GarantovanýNájem.cz si nemůžeme dovolit ignorovat jakékoliv symptomy začínajících problémů. Jakmile nájemník dluží na nájemném, je téměř jisté že dluží i jinde. A je v zájmu všech vyřešit situaci dřív, než dluh naroste do velikosti, kterou nájemník při sebelepší vůli nedokáže splácet.

Na vlastní pěst nebo se 100% garancí?

Ať už se rozhodnete váš byt pronajímat na vlastní pěst a problémy s neplatiči řešit po vlastní ose, nebo svou nemovitost svěříte do správy Garantovanému nájmu, shrnuli jsme pro vás důležitá témata v našem webináři. Dozvíte se:

  • Jak stanovit nejlepší cenu nájmu
  • Proč se věnovat správné prezentaci bytu
  • Jak řešit problémy s neplatiči
  • Zda je možné legálně neplatit daň z příjmů z pronájmu

Ve 45minutovém rozhovoru zakladatelů služby GarantovanýNájem.cz Tomáše Suchomela a Viktora Mejzlíka se vše dozvíte.

Máte jakýkoli dotaz? Neváhejte se nám ozvat, rádi vám ho zodpovíme.

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz