Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Kolega Marek Murdych potkává řadu zajímavých lidí

Marek Murdych je technik ve službě Garantovanynajem.cz. V rámci své práce zajišťuje přebírání bytů od majitelů nemovitostí, následně byty zase předává vybraným podnájemníkům. Současně zajišťuje, aby v bytě vše fungovalo tak, jak má. A pokud tomu tak není, tak sjedná nápravu.

 

Kolik času zabere převzetí bytu do naší správy?

Převzetí bytu od majitele odvíjí od několika faktorů. Těmi jsou typ bytu, jeho velikost a vybavenost. Časově tedy převzetí může trvat až dvě hodiny. Je totiž potřeba pořídit tzv. navigační fotografie, tak abych já i lidé, kteří přijdou po mně, jsme měli jasnou představu, jak daný byt či dům vypadá.

Z fotografií musí být patrné, jak vypadá přístupová cesta, v kterém patře se nachází, kde jsou měřiče energií atd. Až jsou tyto fotografie pořízené, tak je ještě potřeba projít samotnou nemovitost a podle protokolu detailně zapsat informace o stavu, ve kterém se daný byt či dům nachází.

Co by majitelé měli mít přichystané, když dochází k převzetí?

Určitě je dobré vědět, kde se nachází jednotlivé měřiče. Ať už se jedná například o elektroměr či plynoměr, tak pokud majitel ví, kde ho hledat, ušetří to spoustu času.

Také je dobré si od bytu uchovávat odstup. Stává se, že je v bytech například nábytek, který stárl s majiteli a mají k němu citovou vazbu. Pro nové nájemníky však už takový nábytek často není vhodný. V ideálním případě bychom takový nábytek z bytu odstranili a nahradili jej modernějším. Bohužel se však často stává, že majitelé ke svému nábytku tíhnou a chtějí jej v bytě i nadále ponechat.

Stala se ti během přebírání nějaká kuriózní situace?

Asi nejzajímavější bylo, když jsme u domu v Kuřimi hledali plynoměr. Majitel nevěděl, kde je, a tak jsem se dostal až do sklepů, kde ovšem také nebyl. Nakonec jsem jej našel až za rohem domu, kde jej nikdo nečekal.

Jak dlouho trvá, když někomu předáváš byt?

Předávání zabere přibližně hodinu a půl. Nejvíce času zabere fotografování stavu nemovitosti, ve kterém se předávala.

Proč se pořizují fotografie jednotlivých bytů?

Protože fotografie vydá za tisíc slov. Do protokolu sice uvádíme veškeré informace, ale například, když uvedu, že se na dveřích nachází drobné poškození, tak z fotografie je ihned jasné, o co se jedná.

Současně je to obrana pro případné spory. Díky fotodokumentaci jsme schopni jasně určit, jestli nějaké poškození bylo již v době při předání bytu nebo ne.

Jak se mají noví podnájemníci připravit na předání?

V tomto případě žádná speciální příprava není potřeba. Lidé byt už viděli a vybrali si ho. Jde tedy pouze o to jej technicky předat. Během předávání s nimi procházím protokol, ukazuji jim, že všechno funguje, a pokud je někde nějaký zádrhel, tak je na něj upozorním.

Následně mají 3 dny, aby odhalili případné skryté vady, které následně dodáme do protokolu. Současně od nás podnájemníci obdrží veškeré potřebné kontakty, tedy na zákaznický servis, pojištění i zámečníka. Na konec ode mne obdrží drobný dárek, popřeji, ať se jim hezky bydlí, a tím je předání u konce.

Členové technického oddělení mají na starosti i drobné opravy. Jaké například?

Máme na starosti výměnu žárovek v bytě tak, aby všechny svítily. Občas pověsíme lustr, měníme zámkové vložky, a pak je tu řada maličkostí. Někdy je například potřeba poskládat nový stůl či židle, vyměnit poničenou poštovní schránku apod.

Jakou bys dal radu lidem, kteří se chtějí přidat do našeho technického týmu?

Nejprve bych rád zmínil, že se při této práci setkají se spoustou lidí, kteří bývají často zajímaví. Jedna indická rodina mě například přivítala čajem s kardamomem. Jiná paní mě zase pohostila kávou a zákuskem. Nejedná se tedy o žádnou stereotypní práci. Je potřeba umět jednat s lidmi a dokázat jim naslouchat.

Současně je ale důležité lidem neslibovat to, co nemůžeme splnit a říkat jim pravdu. Samozřejmě by zájemci měli být alespoň trochu manuálně zruční.

Čemu jsi se věnoval před nástupem do společnosti Garantovaný nájem?

Téměř celý svůj profesní život jsem strávil prací pro strojírenské firmy v Rusku nebo ve státech bývalého Sovětského svazu. A znalost ruského jazyka se mi hodí i nyní. Máme řadu ruských klientů, takže s nimi mohu komunikovat v jejich rodném jazyce.

Mimochodem, v Rusku mají vynikající kuchyni. Je to vlastně takový mix kultur. Když jsem tam byl, velice mi chutnala uzbecká kuchyně, rád vzpomínám třeba na polévku laghman.

Jaké jsou tvé koníčky?

Velice rád jezdím na kole. Zjistil jsem, že je to něco úžasného, protože na kole vidím spoustu věcí, které v autě nepostřehnu, ale současně jsou vzdálené, takže se k nim nedostanu pěšky. Jsem členem několika skupin, se kterými jezdím na cyklovýlety. Jedním z nich je skupina Kávového dortíku, se kterou jezdíme od kavárny ke kavárně. Jednou až dvakrát ročně se snažíme vyjet i za hranice, například do Rakouska.

Rakousko a Itálie jsou pro jízdu na kole naprosto ideální. Ale jezdíme samozřejmě i po České republice, protože i u nás je řada zajímavých míst. V zimním období zase rád jezdím lyžovat.

Taky rád trávím čas na své chalupě. Když jedu něco odvézt do eko dvora, tak se rovnou zastavím u kontejneru se starým železem a často si něco přivezu. Právě na chalupě ty své poklady shromažďuji a stará technická zařízení restauruji. Jsou to například stará čerpadla, staré pumpy apod. Naposledy jsem dal dohromady krásnou republikovou pumpu Zikmund a synové, kterou mám nyní na zahradě.

Chtěl bys něco vzkázat majitelům bytů?

Ze své vlastní zkušenosti i ze svého okolí, znám řadu majitelů bytů, kteří mají problémové nájemníky a jejich nemovitost jim pak způsobuje jen starost.

Výhodou naší služby je, že chodíme na pravidelné kontroly bytů a za vše ručíme. A pokud se člověk nechová k bytu hezky, tak se s ním velmi rychle rozloučíme.

Díky službě GarantovanyNajem.cz tak tyto starosti majitelům odpadnou a mohou se věnovat věcem, které je baví.

Chcete se nás na cokoliv zeptat?

Pro otázky ke službě GarantovanyNajem.cz volejte 777 467 487. A pokud byste u nás rádi pracovali, napište nám na kariera@vitom.cz .

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz