Praha, Brno, Ostrava, Frýdek-Místek, Vyškov

info@garantovanynajem.cz

Logo, Garantovaný nájemKalkulačkaSpočítat nájemné

Chcete pronajímat byt cizincům? Víme, co všechno si musíte pohlídat!

Aktuální situace na Ukrajině vyvolává v české společnosti nevídanou vlnu solidarity. S humanitární pomocí, finančními příspěvky či zajištěním bydlení může pomoci každý. Chcete také přiložit ruku k dílu, protože máte volný byt, který můžete uprchlíkům poskytnout k pronájmu? Poradíme vám, jak na to.

 

Znalost zákonů i cizího jazyka

S pronajímáním bytů cizincům je spojeno o něco více povinností a pravidel než s pronájmem českým občanům. Vše se řídí zákonem č. 326/1999 Sb. o pobytu cizinců na území České republiky. Ten považuje za cizince každého, kdo nemá české občanství. Právě toho se řada vlastníků nemovitostí zalekne a od pomoci mnohdy upustí. Majitelé totiž netuší, co všechno takové pronajímání cizincům obnáší, ani nemají dostatek času to zjišťovat a řešit. Mnohdy se navíc obávají i jazykové bariéry a toho, jak bude komunikace probíhat. Ne každý se cítí na to jednat s nájemcem z cizí země.

Nezbytná administrativa

Pronájem bytu cizincům vyžaduje také nezbytnou administrativu. Jednou z nejdůležitějších zákonných povinností, kterou musíte jako majitel nemovitosti zajistit, je nahlásit cizince na cizineckou policii. Na vyřízení máte tři pracovní dny. Tento termín si důsledně pohlídejte, když ho nedodržíte, hrozí vám pokuta v řádech až desítek tisíc korun. Dále musíte nájemníkovi vystavit potvrzení o ubytování, bez něj totiž dlouhodobý pobyt v České republice získat nejde. Zajistit musíte i další dokumenty, které se dokládají na cizineckou policii či na ostatní úřady, například městské nebo obecní.

Jak pronajímáme byt cizincům my?

Chcete-li si tyto starosti ušetřit, svěřte pronájem bytu nám. Postaráme se o všechno, co bude potřeba, pohlídáme, aby byla splněna veškerá zákonná pravidla a povinnosti. Přebereme na sebe komunikaci se společenstvím vlastníků jednotek a k dispozici vám budeme vždy, když bude potřeba cokoli zařídit. V případě nutnosti seženeme i překladatele, díky kterému dotáhneme domluvu do zdárného konce. Obávat se nemusíte ani dluhů, jejichž vymáhání je u cizinců komplikovanější než u tuzemských nájemníků. I toto riziko máme ošetřeno a neseme za něj odpovědnost. O svoje peníze tak nepřijdete.

Chcete vědět víc? Ozvěte se nám, rádi s vámi probereme možnosti případné spolupráce.

Mohlo by vás také zajímat

Garantovaný nájem na celý rok za cenu dvou dlužných nájmů
Jak správně pojistit pronajímaný byt? Podívejte se, co řeší nájemník a co majitel

Kontaktujte nás

Odebírejte newsletter

Získejte dobré rady a tipy ze světa dlouhodobého pronájmu.

Přihlásit se k odběru

Ptejte se nás na cokoliv

Máte dotazy na pronájem svého bytu? Rádi vám poradíme.

Kontaktujte nás

⌛️ Poslední krok...

Vyplňte vaše kontaktní údaje a odkaz na záznam vám pošleme ihned.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Pojďme probrat možnosti Garantovaného nájmu u vaší nemovitosti

Vyplňte nám krátký formulář, abychom se mohli připravit. Ozveme se zpět do jednoho pracovního dne.

Políčka s * jsou povinná.


Vaše osobní údaje budou zpracovány podle pravidel o ochraně osobních údajů.

Spěchá to? Zavolejte nám

777 467 487

od pondělí do pátku 9–17 hod.

nebo napište na info@garantovanynajem.cz